Bozlan Çayı

Bozlan Çayı

Bozlan çayı (Latince: sideritis), ballıbabagiller familyasındandır. Anavatanı İspanya ve Türkiye’dir. Ülkemizde Akdeniz, Ege, Marmara ve Güney Anadolu’nun orman içlerinde, çalılıklarda ve dağ eteklerinde yetişir. Yaprakları adaçayına benzemekle birlikte  yaprak sertliğiyle hemen ayırt edilen çok yıllık otsu bir bitkidir. Yayla çayı diye de anılır.

Bozlan çayı Göcek’te doğal olarak yetişen bir bitkidir.

Yaz başlarında yeni sürgünler veren bozlan çayının hasadı çiçek açtığında yapılır.

İlkbaharda taze sürgünler vermeye başlar. Yaz başlarında çiçek açar ve haziran – temmuzda hasadı yapılır. Eskiçağlardan beri birçok kültür tarafından şifa amaçlı kullanılmış bir bitkidir. Yapılan kazılarla elde edilen taş yazı tabletlerinde yayla çayından bahsedilir. Antik farmakolog ve hekim Pedanius Dioscorides, “Tıbbi Malzeme Üzerine” adlı kitabında bu bitkinin yararlarından söz etmektedir. İbn’i Sina da mide rahatsızlıkları için yayla çayını önermiştir.

Bozlan çayı bitkisinden;  bozlan çayı, bozlan çayı ekstresi, bozlan çayı ekstraktı, bozlan çayı tentürü, bozlan çayı şampuanı ve sabunu üretilir. Ayrıca içeriğindeki yağların zenginliğiyle çok çeşitli ilaçların muhteviyatına girmiştir.

Kaynakça

Bitki Veritabanı,Lamiaceae 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir